• - Ісус перед Пілатом
БИБЛЕЙСКИЕ УЧЕНИЯ

Якщо зникне біблійне обгрунтування, то зникне і сама підтримка Ізраїлю

Преп. Віллем Глесхаувер
Віра в Біблію як надійне джерело інформації піддавалась нападкам протягом століть. Так само, як і віра в Бога як особистість. “Я вірю, що щось є, але…” можна почути досить часто. І те, що говорить Біблія, для багатьох стало неактуальним в нашому сьогоденні.
Адже багато хто вважає, що Вища критика останніх століть вже давно показала, що ця Біблія не є – або навряд чи є – історично достовірною. Якщо відкинути біблійний фундамент, то це лише питання часу, коли підтримка єврейського народу та Ізраїлю також швидко зменшиться. І в цьому духовному вакуумі антисемітизм – тобто ненависть до євреїв – швидко і помітно зростає.
Секуляризація
Прогресуючий процес секуляризації має глибоке історичне коріння. Про те, що богам потрібно протиставити емпіричне спостереження і раціональне логічне мислення, говорили ще грецькі мілетські натурфілософи у 6 столітті до нашої ери. Завдяки греко-римському гуманізму, відокремленню вищої природи від нижчої в Середньовіччі Томою Аквінським (1274-1323), перемозі Аристотеля над Платоном, університетські дослідження та освіта в Європі пішли швидкими темпами. Після першого церковного університету в Болоньї (1088) з’явився перший вільнодумний гуманістичний університет у Падуї (1222).
Далі були століття стрімкого розвитку емпіричного та логічного, раціоналістичного мислення. І незабаром це стало твердою відправною точкою для сучасної людини.
Декарт (1598-1650) сказав: Я мислю, отже, я є/існую. Здатність до логічного мислення та емпіричного сприйняття, наявна в моєму мозку, є міцною основою мого існування, говорив він: Cogito, ergo sum – я мислю, отже я існую. І чистий раціоналізм пішов по його слідах. Бог, Церква і Біблія дедалі більше відходили на другий план. Аж поки в 19 столітті, в мисленні Дарвіна, Маркса і Фройда, тонка ниточка з Богом не була обірвана остаточно. Так, що зрештою філософ Фрідріх Ніцше (1844-1900) вигукнув: «Бог помер!», і став одним із джерел натхнення для нацистів.
“Багато хворіб на безбожного, хто ж надію свою покладає на Господа того милість оточує!” (Псалом 32:10).
 «Слово стало тілом в Ізраїлі. Ісус, Спаситель світу – єврей»
Спасіння від євреїв
Ізраїль жив і живе в Божій Любові. Бог промовив Свої Слова до Ізраїлю. Біблія була створена в Ізраїлі і євреями, щоб благословити увесь світ. І жодна йота чи жодна точка не мине із Закону, аж поки все не виповниться, говорить Ісус у Матвія 5:18. Дослівно Він каже: «Поправді ж кажу вам: доки небо й земля не минеться, ані йота єдина, ані жаден значок із Закону не минеться, аж поки не збудеться все». Що б не думала про це вища біблійна критика та раціоналізм. Спасіння від євреїв. Слово стало тілом в Ізраїлі. Ісус Спаситель світу є євреєм.
Багато разів робилися спроби назавжди стерти цей народ Ізраїлю з карти світу. Тільки в 20 столітті в країнах Європи було вбито шість мільйонів, у тому числі півтора мільйона дітей. Але згадайте також про хрестові походи, інквізицію, і погроми у Східній Європі, і про всіх ненароджених дітей, які ніколи не народяться через убивство чоловіків і жінок євреїв.
Після всіх переслідувань і знищень за всю історію в усьому світі залишилося лише близько 15 мільйонів євреїв, близько 7 мільйонів з яких зараз живуть в Ізраїлі. Але: це покоління (Ізраїль, єврейський народ) не мине, доки вони теж не побачать, як усе, про що говорив Господь Ісус, сповнилося. Про це славне майбутнє пророкували всі старозавітні пророки.
 Майбутній мир
Цього року Ізраїль святкує своє 75-річчя: 1948-2023. Єврейський народ готується до месіанської епохи. Мир розливатиметься з Єрусалиму по всьому світу під проводом воскреслого Царя царів і Пана панів: Ісуса Христа, Месії Ізраїлю. Ще трохи, і народи не будуть більше готуватися до війни, Ісаї 2:2-4. Бо Ізраїль має майбутнє, а Єрусалим буде центром світу! Ізраїль ніколи не буде знищений.
Про це говорить Творець неба і землі в Єремії 31:35-37:
Допоки існують небо і земля.
Допоки діють “закони природи”.
Доки існують ритми дня і ночі, сонця, місяця і зірок.
Поки існує Всесвіт:
Ізраїль буде існувати.
Я Сам є гарантією цього, говорить Всевишній.
Мартін Лютер сказав на основі 46-го псалма про Слово Боже у своєму відомому гімні “Могутня фортеця – наш Бог”:
“Могутня фортеця – наш Бог,
твердиня, що ніколи не падає;
Він наш помічник серед навали
смертельних недуг, що панують.
Бо все ще наш давній ворог
прагне завдати нам лиха;
Його хитрість і сила великі,
і озброєний жорстокою ненавистю,
на землі немає йому рівного.”
Боже Слово стоятиме вічно і не зрушиться з місця ні на дюйм.

ОБ АВТОРЕ