НОВОСТИ

Рош ха-Шана: Свято труб

Преп. Хенк Поот
Рош ха-Шана – це початок року, який святкують в сьомому місяці, місяці Тішрі. Він називається саме так тому, що від цього дня відраховуються суботні та ювілейні роки. Біблія називає його святом труб, а точніше – сурмлення в шофар (Левит 23:23). Рош ха-Шана – перший з десяти днів, що завершуються Днем Відкуплення. Ці дні ще називають Днями благоговіння.
Святкуючи Рош ха-Шана, ми згадуємо найперші дні творіння, аж до дня створення людини. Період створення повинен відповідати осені, часу Рош ха-Шана, бо коли дерева були створені третього дня, вони принесли стиглі плоди (Бут. 2:8-9). В Ізраїлі це час пізніх жнив.
На Рош ха-Шана і в День Відкуплення сто разів сурмлять у шофар як заклик до покаяння і самоаналізу. Так починається рік!
Згідно традиції, шофарот (удари в шофар) закликають нас згадати про десять важливих фактів:
  1. Ти – Боже творіння.
  2. Твоє призначення, твоє покликання – життя з Богом.
  3. Ти отримав Боже Слово, Його настанови. Даяння Тори на Синаї також супроводжувалося звуками шофару (Вих. 19:19).
  4. Руйнування храму в результаті гріха.
  5. Небезпека, яка оточує Ізраїль в цьому зіпсованому і роз’єднаному світі. У цьому сенсі сурмлення в шофар на Новий рік також є сигналом тривоги (Йоіл 2:15).
  6. Судний день. Це лише репетиція до дня Страшного суду.
  7. Жертвоприношення Ісака і повне посвячення патріархів Богу. Їхні заслуги.
  8. Бог пам’ятає про Свій завіт з Ізраїлем.
  9. Божа любов більша за Його гнів.
  10. Відкуплення Ізраїлю і повернення всього Божого народу (Ісаї 27:12-13).
На Рош ха-Шана і в День Відкуплення сурмлять сто разів в шофар як заклик до покаяння і самоаналізу. Так починається рік!
Молитви
У новорічну ніч виголошуються особливі молитви, що складаються з віршів з Біблії:
  1. Малчуйот («Царювання») – проголошення Божого Царювання;
  2. Зіхронот (спогади) – спогади про вірність Бога;
  3. Шофарот – тексти, які говорять про сурмлення в сурму.
Нагірна проповідь
Я переконаний, що саме в цей період Ісус виголосив Нагірну проповідь з відповіддю на питання, як молитися і вченням про піст, про молитву у внутрішній кімнаті, про милостиню і про прощення один одного як передумову отримання прощення від Бога. Це теми Днів благоговіння, які до сих пір шанують в іудаїзмі.
Я вважаю, що як Євангелія, так і Апостольські послання сповнені згадок про Десять днів благоговіння!
Наведу лише один приклад: Маймонід, великий середньовічний єврейський законодавець і філософ, пише про Рош га-Шана:
«Прокиньтеся, ті, хто в нестямі, і ті, що в глибокому сні: хто в примарності віку цього забув істину і женеться за дрібницями, загляньте всередину себе».
Апостол Павло в посланні до Римлян 13:8 написав: «Не будьте винні нікому нічого, крім того, щоб любити один одного. Бо хто іншого любить, той виконав Закона». Далі сказано: «І це тому, що знаєте час, що пора нам уже пробудитись від сну. Бо тепер спасіння ближче до нас, аніж тоді, коли ми ввірували. Ніч минула, а день наблизився, тож відкиньмо вчинки темряви й зодягнімось у зброю світла» (Рим. 13:11-12).
Новий Завіт проголошує, що Господь Ісус є тим, кому Бог віддав суд: «Не дивуйтесь цьому, бо надходить година, коли всі, хто в гробах, Його голос почують, і повиходять ті, що чинили добро, на воскресення життя, а котрі зло чинили, на воскресення Суду» (Івана 5:28).
Христос збере народи і буде судити їх по тому, як вони ставилися до своїх рідних братів і сестер (Мф. 25).
Що тепер? Я живий, я творіння Боже, я живу, а час близько, літо, спека закінчилася. Як нам підготуватися? Що говорив Ісус? Практикуючи піст, молитви, милосердя і любов.
Молитва: Отче наш, нехай прийде Царство Твоє, але також ми молимося про мир у Єрусалимі.
Милосердя: Ми знаємо, що Бог говорить: «Утішайте, втішайте народа Мого, говорить ваш Бог! Промовляйте до серця Єрусалиму, і закличте до нього, що виповнилась його доля тяжка, що вина йому вибачена…» (Ісая 40:1). Ці слова, немов кухоль води, як тепла ковдра в холодну пору, як символ любові до Божого народу після всіх труднощів, після всіх провин, в тому числі і Церкви.
Літо закінчилося, ось-ось почнеться нова пора року, а в синагозі ми чуємо, як звучить шофар, не раз, не два, а сотню разів, і ми рухаємось до свого пункту призначення.
Якою ж світлоносною буде церква, коли прийде Христос і знайде її поруч з дітьми Свого народу.

ОБ АВТОРЕ