• - «Ексо́дус» (англ. Exodus 1947, букв. — «Вихід») — корабель, який перевіз 4 500 євреїв під час імміграції з Франції до Британського мандату в Палестині 11 липня 1947 року.
Teachings

Ще більше чудо, ніж вихід з Єгипту

Преп. Віллем Глесхаувер
Тому наближається час, – говорить ГОСПОДЬ, – коли більше не говоритимуть: Як живий ГОСПОДЬ, Котрий вивів нащадків Ізраїля з єгипетського краю, а скоріше: Як живий ГОСПОДЬ, Котрий вивів нащадків Ізраїля з північної землі, та з інших країв, куди Я їх вигнав, і привів, щоб жили на власній землі. (Єр. 23:7-8)
«Щодня ми бачимо як на наших очах збуваються біблійні пророцтва»
Саме так: ще більше чудо, ніж вихід з Єгипту. Щодня ми бачимо, як на наших очах збуваються біблійні пророцтва. Ми можемо переживати це і навіть бути залученими особисто. Ми з вами є благословенними людьми. На наших очах відбувається велике чудо.
Можна помітити, що багато хто вже звикає до того нескінченного потоку антиізраїльської інформації, який був запущений в ЗМІ через демонічний вибух ненависті, викликаний різаниною ХАМАСу 7 жовтня 2023 року і подальшою війною в Газі. Важливо не відривати очей від загальної картини і продовжувати дивитися на ситуацію в Ізраїлі та на Близькому Сході з біблійної точки зору.
Історія Ізраїлю починається з Виходу, виходу з Єгипту. З надзвичайних 10 кар на Єгипет. З переходу через Червоне море. Зі встановлення Завіту на горі Синай. Все це вражаючі чудеса, з яких почалася історія Ізраїлю.
«Сили темряви нарощують агресію, противлячись Божому плану»
У ті дні біля 603 555 чоловіків у віці двадцяти років і більше, не враховуючи левітів, вийшли з Єгипту, згідно з написаним у Чис. 1:46. В наші дні повернення ізраїльського народу по всьому світу вже обчислюється мільйонами. І не тільки з одного народу, Єгипту, але й з усіх народів світу. Це навіть більш вражаюче, ніж вихід з Єгипту близько 3000 років тому. Пророк Єремія говорить, що чудо повернення Ізраїлю з усіх країн світу затьмарить вихід з Єгипту. Бог вірний, і Його плани не зазнають невдачі. Месія Ізраїлю прийде, і Його Царство миру і справедливості пошириться з Єрусалиму на весь світ.
Сили темряви нарощують агресію, противлячись Божому плану. Багато нездійснених пророцтв виконуються. Біблія говорить про війни Господні.
Як, наприклад, в Іс. 17:1-2, де йдеться про повне знищення Дамаска, столиці Сирії, яку в ясний день можна побачити з Голанських висот в Ізраїлі.
Або пророцтво, записане в Іс. 19:16-17, в якому сказано, що Єгипет здригнеться від страху перед Ізраїлем через те, що він зробить з Єгиптом піднесеною рукою Всемогутнього Господа.
Або Пс. 83, в якому йдеться про найближче коло народів, що оточують Ізраїль, і які замислили підступну змову:   «Підемо, – сказали вони, – й винищимо їх з-посеред народів, аби більше не згадувалося ім’я Ізраїля!» (Пс. 83:5).
Або Єзекіїля 38 і 39 розділи, де йдеться про друге, ширше коло народів навколо Ізраїлю, які раптом захочуть стерти Ізраїль з лиця землі. Можливо серед них Турецька Республіка, та колишні радянські республіки і Росія на задньому плані? Ісламська священна війна, джихад, проти Ізраїлю?
Або ж 12 і 14 розділи Захарії, в яких, зрештою, всі народи – на кшталт Організації Об’єднаних Націй в наші дні – намагатимуться зрушити з місця цей важкий камінь – Єрусалим.
Іван бачить в Об’явленні палаючі зірки, що падають з неба. Він говорить про знищення однієї чверті і однієї третини людства, про отруєння життя в океанах. Можливо це атомно-біологічно-хімічна зброя? Коли ми читаємо, як Господь бореться в Єзекіїля 38 і 39 розділах, а також в Захарії 14 розділі, у нас мурашки по шкірі. А Газа? Прочитайте Іс. Нав. 15:45-47, про спадщину нащадків Юди. А також Соф. 2:2-7: що буде знищене, а що дістанеться залишку покоління Юди.
Одного дня Господня обітниця, дана Ізраїлю в Іс. 62:8-9, сповниться:  «ГОСПОДЬ присягнувся Своєю правицею, – силою Своєї руки: Вже ніколи не дам твоєї пшениці на їжу твоїм ворогам, і не питимуть чужинці твого вина, задля якого ти важко працював! Але ті, котрі збирають зерно, самі споживатимуть його, прославляючи ГОСПОДА, і ті, хто працюватиме над вином, питимуть його в Моїх святих дворах».
Де і коли вони будуть їсти і пити? У 9-му вірші сказано: «…в Моїх святих дворах». Отже, одного дня знову буде святиня, і тоді це пророцтво також здійсниться.
Звідси відразу стає зрозуміло, що всі ці речі, які ми бачимо, що відбуваються – якими б страшними вони не були – не відбуваються без участі Бога. Дійсно, є Той, хто міцно тримає історію людства і творіння у Своїх руках. І пророки Ізраїлю, керовані Святим Духом, передбачили нам, що історія людства і цього світу буде супроводжуватись судами і карами. Не до кінця світу, а до досягнення поставленої Ним мети. І ця мета – прихід Його Царства. Відбуваються Господні війни, у яких Він воює на боці Свого народу Ізраїлю. Старий Заповіт сповнений розповідями про них.
Все це для того, щоб народи пізнали, ким насправді є Єдиний і унікальний Бог: Святий Ізраїлів. «І стане ГОСПОДЬ Царем усієї землі. Це той час, коли буде єдиний ГОСПОДЬ, і єдине Його Ім’я», – сказано в Зах. 14:9. «Таким чином явлю Свою велич, славу й святість перед очима численних народів, і вони пізнають, що Я – ГОСПОДЬ», – сказано в Єз. 38:23. А також заключна частина Псалма 83, в якій Асаф закликає до навернення ворогів Ізраїлю: «Учини з їхніми володарями, як з Оревом, Зеевом, Зевахом і Цалмуном, – усіма їхніми князями, які говорили: Візьмемо собі у спадщину Божі оселі!» (Пс. 83:12-13). Адже їхнє гасло: «Від річки [Йордану] до моря [Середземного моря] Палестина буде вільною [мається на увазі: вся земля Ізраїлю знову буде під ісламом, включно з Єрусалимом]».
«Господь, Бог Ізраїлів, не занедбає діло рук Своїх»
Псалмоспівець продовжує говорити і молитися: «Боже мій, нехай стануть вони порохом у вихорі, солом’яною половою під поривами вітру! І як вогонь спалює ліс, як полум’я обпалює гори, так само Ти переслідуй їх Своїм буревієм і Своїм ураганом наведи на них жах. Покрий їхні обличчя соромом, доки вони не почнуть шукати Твого Імені, ГОСПОДИ! Нехай осоромляться і повіки живуть у страху, поки в своїй ганьбі не загинуть. Нехай знають вони, що Ти єдиний на ім’я ГОСПОДЬ, що Ти є Всевишнім над усією землею» (Пс. 83:14-19).
Господь, Бог Ізраїлів, не залишить діл Своїх рук. Він буде вірний усім Своїм Заповітам, які Він уклав з Ізраїлем. Все, що Він обіцяв Ізраїлю – виконає для Ізраїля! Так само все, що Він обіцяв Своїй Церкві – виконає для Своєї Церкви. Але ми не повинні робити якусь богословську недолугу мішанину з цих двох речей! Як це часто траплялося в історії Церкви. Пророцтва дають нам цілковиту ясність, що ми можемо бути певні, що ще не стоїмо перед «кінцем світу», перед знищенням всього.
Тому що є ще так багато невиконаних обітниць для Ізраїлю! Так, одного дня всі народи будуть служити Господу (див. Іс. 19:23-25 як передчуття!) і піднімуться до Єрусалиму, щоб відсвяткувати Свято Кучок, як сказано в Зах. 14:16. Тоді миром наповниться вся земля від Єрусалиму. Так, зрештою, Він навіть зробить все назавжди новим! Нове небо і нову землю, де праведність буде жити вічно. Саме творіння буде відкуплене. Так, прийде день, коли кожне коліно схилиться, і кожен язик визнає і сповідуватиме, що Ісус Христос є Господь, на славу Бога Отця, – говорить Павло.
У наші дні ми бачимо чудо виконання пророцтва Іс. 43:5-8 – алію єврейського народу, що відбувається з усіх народів світу. І ми маємо можливість сприяти цьому. В Іс. 49:22 сказано, що народи понесуть синів Ізраїлю на руках і їхніх дочок на своїх плечах назад до Обітованої землі. Всевишній бере участь у цьому всім Своїм серцем і всією Своєю душею (Єр. 32:41). Чи не слід і нам також бути відданими та залученими до цього процесу?

ОБ АВТОРЕ